Haastattelu lehteen kynttilöistä ja kynttilöillä sisustamisesta

Haastattelu lehteen kynttilöistä ja kynttilöillä sisustamisesta

Minua lähestyttiin jokin aikaa sitten haastattelupyynnöllä. Lehtijutussa aiheena olivat kynttilät, kynttilöillä sisustaminen ja tunnelman luominen kotiin iltojen pimetessä. Sovimme että kirjoitan itse vastauksia haastattelijan kysymyksiin ja nyt keksin jakaa vastaukseni myös tänne Moron blogiin.
Käsintehdyt soijavahakynttilät pinossa pöydällä

Mistä rakkaus kynttilöihin on saanut alkunsa ja miksi pidät niistä erityisen paljon? Kuinka paljon ja usein poltat kynttilöitä? 

Olen rakastanut kynttilöitä niin pitkään kuin muistan. Kynttilöihin liittyy hyviä muistoja, juhlista ja tunnelmallisista hetkistä. Rakastan kynttilän valoa, joka luo rauhoittavaa tunnelmaa ja hidastaa ajan kulua. Ajattelen kynttilöitä sytyttämällä luovani tunnelmallista tilaa, jossa toivon myös läheisteni viihtyvän ja voivan hyvin. Minulle kynttilän sytyttäminen on yhteisen ajan ja hetken arvostamista. Poltan kynttilöitä iltojen hämärtymisestä aina siihen asti kun illat ovat jälleen valoisia eli pitkään ja lähes joka ilta. Talvella sytytän myös päivisin välillä kynttilän etätöitä tehdessäni. Suosittelen kokeilemaan - sillä saa hyvää tunnelmaa ja se rentouttaa työntekoa. 

 

Vaikuttaako kynttilä omaan hyvinvointiisi ja millä tavoin? Millä tavoin se näkyy kotisi sisustuksessa ja kynttilöiden valinnassa? 

Kynttilät vaikuttavat selkeästi hyvinvointiini. Kynttilän sytyttäminen luo rauhoittavaa tunnelmaa, jonka uskon liittyvän tuleen elementtinä ja pysähtymiseen kynttilää sytyttäessä. Viime vuosina olen alkanut käyttämään pääasiassa luonnollisia soijavahakynttilöitä, joissa on päretyyppisesti palava sydän. Puusydänkynttilöissä ihanaa onkin ääni, joka syntyy aidon puun palaessa vaimealla ritinällä. Ihan kuin istuisi takan ääressä tai nuotiolla. Ääni jo itsessään laskee sykettä ja auttaa keskittymään hetkeen silloin kun ajatus harhailee. Ihastuin näihin kynttilöihin niin paljon, että aloin valmistaa niitä itse ja nyt minulla on pieni Moro Kynttilä Design verkkokauppa.

Soijavahakynttilä puusydämellä luo tunnelmaa puusydämellä

Soijavahakynttilät palavat kauniisti ja puhtaasti sisäilmassa, joka on minulle tärkeää, koska poltan paljon kynttilöitä. Parafiinikynttilöitä en polta kovin usein sisällä, koska niillä on tutkitusti jossain määrin vaikutusta kodin sisäilmaan, etenkin jos niitä polttaa usein. Perheeseeni kuuluu myös lapsia ja kotieläimiä, joiden hyvinvointi on minulle ykkösasia. Sisäilman puhtaus ja nokeamattomuus on olennainen kriteeri kynttilöiden valinnassa. 

Tuoksukynttilät ovat usein kokemukseni mukaan liian voimakkaita ja saattavat aiheuttaa päänsärkyä. Valmistamissani tuoksukynttilöissä käytän luonnollisia tuoksuöljyjä, joista olen saanut hyvää palautetta. Ne eivät ärsytä tuoksuille herkkiäkään, joihin myös oma puolisoni kuuluu. Tuoksuilla on mahdollista luoda myös tunnelmaa ja vaikuttaa mielialaan. Pionikynttilän tuoksu ilahduttaa aina, se jatkaa ihanasti kesän tunnelmaa läpi vuodenaikojen! 

 

Millaisista kynttilöistä pidät ja miksi (värit, koko, muoto, materiaali, tuoksu jne.)? Millaisia kynttilöitä valmistat itse ja miksi? Millainen valmistusprosessi lyhyesti on?

Pidän sekä kruunukynttilöistä, että astiakynttilöistä. Kruunukynttilöitä poltan oman Moro Kynttilä Design -sarjani kynttilänjaloissa ja astiakynttilät valmistan itse. Lisäksi pienessä japanilaisessa puutarhassani on japanilainen lyhty, johon käyn syksyllä sytyttämässä tuikkuja palamaan. 

Suosin kynttilöissä kotimaisuutta ja luonnollisuutta. Meillä palaa pääasiassa itse tekemäni kynttilät. Valan niitä kotona käsityöpajassani vegaanisesta soijavahasta. Tuoksuviin kynttilöihin sekoitan luonnollisia tuoksuöljyjä. Kynttilän erikoisuus on puusta valmistettu sydän, joka asetetaan metalliastiaan ennen soijavahan kaatamista. Käytän metallisia purkkeja- ruusukultaa ja kultaa, jotka voi kierrättää ja käyttämäni puusydämet ovat sertifioitua puuta. Vastuullisuus on itselleni luonnollisuuden, turvallisuuden ja esteettisyyden lisäksi tärkeä arvo. Metallisen kynttiläpurkin voi yhdistää erilaisiin materiaaleihin, kuten betoniin, jolloin materiaalit korostavat toistensa kauneutta. Suosikkini kynttiläpurkeista on ruusukulta, jota on helppo yhdistää oikeastaan mihin vain sisustukseen ja väreihin.

 

Mitkä ominaisuudet ja sisustusasetelmat kynttilöillä tekevät kynttilöistä mielestäsi erityisen tunnelmallisen? Miten kynttilät näkyvät sinulla arjessa ja juhlassa?

Kynttilät näkyvät minulla arjessa usein, kuin myös juhlissa. Ennen vieraiden saapumista on ehdittävä sytyttää kynttilät! Ne ovat juhlissa piste iin päälle. Sisustusasetelmissa tykkään yhdistellä erilaisia kynttilöitä ja pyrin käyttämään parittomia määriä, jos teen kynttilöistä settejä tarjottimelle. Se miellyttää omaa silmääni. Kynttilä on jo itsessään tunnelmallinen, mutta useat samanaikaisesti sytytetyt kynttilät monistavat mielestäni tunnelmallisuuden määrän.

 

Miten kausivalojen sijaan kynttilöillä voi saada tunnelmaa luotua sisälle ja ulos? Miten itse hyödynnät kynttilöitä syysiltojen tunnelman luomisessa sisällä ja ulkona? 

Lyhdyt ulkona kuuluvat syysiltoihin. Itse sytytän kynttilän japanilaiseen puutarhaamme hankkimaani betoniseen lyhtyyn. Se muistuttaa pientä taloa, jonka sisälle on syttynyt valo. Hämärtyvässä puutarhassa se näyttää kauniilta. Terassillamme palaa myös usein lyhdyssä kynttilä, joka näkyy sisälle. Siitä tulee hyvä tunnelma, ihan kotoisa olo. Sisälle sytyttelen iltaisin sohvapöydälle puusydänkynttilän, kuuntelen sen ritinää ja luen kirjaa. Tämä on minulle hygge-hetki ja se merkkaa syksyn alkaneeksi.

Japanilaisessa puutarhassa palaa kynttilä lyhdyssä

Muuta kivaa tai mielenkiintoista aiheeseen liittyen?

Puusydänkynttilän sytyttäminen ja huolto edellyttää pientä vaivannäköä. Hiiltynyt puu kannattaa aina taittaa pois ennen sytyttämistä, jotta kynttilä palaa kauniisti. Vaivannäkö palkitaan kun saa kynttilän syttymään - aivan kuten takan sytyttäminen pienen askartelun lopputuloksena.

Haastatteluni sisältävä lehtijuttu löytyy ainakin täältä

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.